security vesti
menadžment
tema broja
događaji
nauka
u poseti
tehnika
saznajte
show info
informatika
security praksa
terorizam
požarna zaštita
Početna strana  Nazad
 
 
 
 
početna strana o nama komentari i pitanja pretplata  
 
(PSS 78 - mart 2017.)
Fenomen koga su veliki gradovi u svetu svesni jeste bezbednost. Svi oni muku muče sa nadzorom velikih raskrsnica, pristupnih delova mostova i velikih trgova. A zna se koliko je važno podići javnu bezbednost na viši nivo i koordinirano upravljati incidentima u urbanim sredinama
HIKVISION PANO VU KAMERA
Aktuelni događaji u svetu, porast kriminala i strah od terorizma direktno podstiču razvoj bezbednosne industrije. Savremene inteligentne zgrade i gradovi pomeraju granice definisane konceptom ‘bezbednih gradova’. Da bi zaživeli takvi projekti, bezbednosni sistemi se integrišu i umrežavaju. Upravo se u tome i ogledaju prednosti ovakvih projekata, koji omogućavaju distribuciju informacija u vanrednim situacijama svim nadležnim agencijama i hitnim službama, na osnovu kojih one deluju preventivno i korektivno. Tako se bez sumnje, podiže nivo javne bezbednosti.
Sasvim je jasno da uređaji za bezbezbednost i sugurnost ljudi, posebno video-nadzor, imaju važnu ulogu u bezbednosnom okruženju, s obzirom na to da već postoji opšti konsenzus da CCTV i drugi sistemi treba da zaštite ljude u urbanim sredinama. Krajni cilj je svakako da se javna bezbednost i upravljanje incidentima podigne na viši nivo.
DIZAJN “SVE U JEDNOM”
Upravo navedeni razlozi su opredelili kompaniju Hikvision da prošle godine tržistu ponudi jedinstvenu kameru u svetu. Reč je o takozvanoj PanoVu panoramskoj kameri, koja vidi 360° uz pomoć 8 IP kamera i jedne PTZ kamere, ima 36x optički zum i sposobnost da prati nadgledane objekte na velikim udaljenostima.
PanoVu serija kamera ima jednostavan i čist dizajn, kompaktnu strukturu koja olakšava kreiranje ultra panoramskih HD slika, zahvaljujući integraciji više senzora u jednom uređaju. Naime, reč je o najbolje opremljenom panoramskom rešenju visoke klase na tržištu.
PanoVu kamera od 16MP korisnicima nudi sliku pod uglom od 360 stepeni vidnog polja bez izobličenja, sa ultra HD rezolucijom i 8x 1/1,9“ CMOS senzorom za progresivno skeniranje, kao i 6x optički, i 16x digitalni zum.
Ova kamera dizajnirana po principu „sve u jednom“ omogućava korisniku da prati više kamera s jednim uređajem, jednostavno se instalira i konfiguriše, jer koristi samo jedan eternet kabl i jedan kabl za napajanje. Minimalno osvetljenje od svega 0,002 luksa za snimanje u koloru omogućava panoramsko snimanje od 360 stepeni vidnog polja u bilo koje doba dana.
USPEŠNA PRIČA
Da u kvalitet kamere ne treba sumnjati, potvrdili su i stručnjaci kompanije Antenall nakon što su je testirali krajem prošle godine, kako bi se što bolje upoznali s načinom rada i svim njenim funkcijama.
Evo o čemu je reč. Antenall je u saradnji sa preduzećem KBC Net iz Beograda, montirao PanoVu kameru na zgradu u blizini Pančevačkog mosta i tako pokrio sve prilaze mostu iz grada i veliki broj raskrsnica. Tom prilikom testirane su mogućnosti i pametne funkcije kamere, a dobijeni rezultati su bili prilično impresivni za sve učesnike.
Pano Vu kamera je dala 2 slike sa rezolucijom od 4096x1080p, koje pomoću softvera pretvara u panoramsku sliku od 360°, dok PTZ kamera koja ima rezoluciju 1920x1080p daje jednu sliku. U suštini PanoVu kamera se ponaša kao 3 različite kamere, odnosno daje 3 glavna strima i zauzima 3 kanala na NVR.
PTZ kamera može beskrajno da se okreće oko svoje ose, dok vertikalna putanja ima kretanje od -15° do 90° sa auto-flip funkcijom. Takođe jedna od veoma važnih funkcija PTZ kamere je Panorama scan koja joj omogućava da patrolira po panorami koju prikazuju ostale kamere. PTZ kamera ima 8 patrolnih modova sa po 32 podešavanja po modu.
Nakon ovakvog iskustva, naš zaključak je da bi ovakve kamere trebalo postaviti na svim trgovima, mostovima i velikim raskrsnicama, jer se samo jednom kamerom rešava mnogo problema, odnosno ni jedan jedini ćošak ne ostaje u takozvanoj slepoj tački.
Osim toga, ova panoramska kamera je dizajnirana za video-nadzor velikih lokacija, poput stadiona, aerodroma i parkinga. Proizvodi se u dve verzije – 8 megapiksela za nadzor lokacija pod uglom od 180 stepeni vidnog polja, kao i 16 megapiksela za nadgledanje scene pod uglom od 360 stepeni, tako da korisnici mogu izabrati model prema sopstvenim specifičnim potrebama. ?Fotografije i video-zapise sa PanoVu kamere možete naći na našem sajtu:
http//www.antenall.rs/
ili nas kontaktirati na telefone:
011/317 02 44; 011/377 47 70
(PSS 78 - mart 2017.)
Dahua Technology je krajem prošle godine globalnom tržištu predstavila novo rešenje sa vrhunskim performansama i funkcijama. Reč je o HDCVI kameri sa rezolucijom od 4 megapiksela u realnom vremenu i 16:9 HD video-izlazom. Ova kamera omogućava pouzdan video-prenos na velikim udaljenostima
Dahua
Rezolucija od 4 megapiksela omogućava HDCVI kamerama da stvaraju slike visokog kvaliteta sa precizno prikazanim bojama i jasno izraženim detaljima. Dodatnu funkcionalnost ove kamere poboljšava veoma kvalitetan F 1.5 objektiv sa velikim otvorom, tako da kamera može da podrži pravi široki dinamički raspon (WDR – wide dynamic range) od 120 decibela. Zbog velike količine apsorbovanog svetla kamera može da snima u veoma slabim uslovima osvetljenja. U kombinaciji sa WDR tehnologijom, koja je i dalje najsavremenija na tržištu, dobija se kvalitet živih slika uprkos velikim kontrastima. Pravi WDR (120 dB) optimizuje jače i slabije zone osvetljenosti tako da se dobijaju upotrebljive slike.
IZLAZ
Kamera istovremeno podržava HDCVI i CVBS izlaze s dva BNC konektora. Višestruki izlazi olakšavaju rad kamere i u situacijama kada treba pronaći i otkloniti greške pomoću alata za testiranje. Kamera takođe nudi mogućnost rada s više različitih uređaja uključujući analognu matricu ili monitor. Pored toga, 4 MP HDCVI kamera podržava 16:9 HD video-izlaz bez deformacije slike.
PRENOS NA VELIKIM UDALJENOSTIMA
HDCVI tehnologija garantuje prenos videa u realnom vremenu na velikim udaljenostima bez gubitka kvaliteta signala. Ona podržava prenos 4 MP HD videa na udaljenosti i do 700 m preko koaksijalnog kabla, kao i do 300 m preko UTP kabla.
Zbog visoke rezolucije i svih navedenih karakteristika ova kamera je sjajan izbor za srednja i velika preduzeća, kao i za projekte gde je potreban pouzdan video nadzor i fleksibilnost prilikom njegove instalacije.
HCVR 7000/4M SERIJA VIDEO RIKORDERA
Osim kamera, vodeći svetski proizvođač video-bezbednosne opreme sa sedištemu Hangdžou, predstavio je i novi digitalni video rikorder HCVR 7000-4M serije. Reč je o poslednjoj generaciji video rikordera sa ugrađenom HDCVI tehnologijom, koja omogućava HD transmisiju na velikim udaljenostima. Ova serija podržava do 16 kanala HDCVI/CVBS za ulaz, 8 kanala za IP kamere, 16 kanala za prenos uživo i 16 plejbek kanala.
MOĆNE PERFORMANSE
HCVR serija podržava do 16 kanala HDCVI/CVBS ulaza, IP kameru sa 8 kanala, 16 kanala za prikaz uživo, kao i 16 kanala za reprodukciju. HDCVI podržava 4+2, 8+4, 16+8 zlaza za IP kamere, a svaki kanal podržava HD rezoluciju do 5 MP (2560 x 1920) za snimanje i praćenje videa uživo. HDCVI/CVBS funkcija za auto detekciju automatski prepoznaje signal s prednje kamere, bez ikakvih podešavanja. Ova pogodnost olakšava rukovanje kamerom. Pametni H.264 + standard štedi do 70 odsto propusne moći i skladišnog prostora, bez ikakvih dodatnih izmena na kamerama. Nadogradnjom fabričkog softvera u budućnosti, serija HCVR7000-4M će da podržati 4K HDCVI.
INTELIGENTNE FUNKCIJE
Ugradnjom IVS (inteligentni video sistem), HVCR 7000-4M serija ima mogućnost da prepozna i analizira objekte koji su u pokretu. HCVR obezbeđuje opcionu standardnu inteligenciju koja omogućava detekciju višestrukih obrazaca ponašanja i objekata poput napuštenih ili izgubljenih predmeta. IVS takođe podržava analitiku u nadgledanoj zoni, tako što kamera detektuje prelazak preko unapred utvrđene linija. Ova serija simultano podržava druge inteligentne funkcije, kao što su prepoznavanje lica i druge „pametne“ pretrage.
Ovaj video rikorder nije skup proizvod i vrlo se brzo instalira, a namenjen je za široku primenu u javnoj bezbednosti, maloprodaji, transportu, zaštiti domova i edukativnim ustanovama. Kompatibilan je sa mnogobrojnim uređajima drugih proizvođača, zbog črga je idealno rešenje za bezbednosne sisteme sa ili bez sistema za video-menadžement. ?
O KOMPANIJI DAHUA
Kompanija Dahua je renomirani proizvođač bezbednosne opreme u oblasti nadzora. Tokom 15 godina rada, kompanija Dahua je stekla veliko iskustvo u istraživanju i dizajniranju najnovije bezbednosne opreme koja predstavlja poslednju reč tehnike. Hardver i softver su modularno dizajnirani i fleksibilni za različite konfiguracije i aplikacije, kao i za njihov budući razvoj.
Kompanija Dahua je zauzela peto prestižno mesto u 2015. godini na takmičenju profesionalaca „Security 50“, koju svake godine organizuje A&S International.
Pročitajte više informacija na:
www.dahuasecurity.com
(PSS 78 - mart 2017.)
Axis
Proizvođači kao da se utrkuju da plasiraju nove proizvode i opremu na globalnom tržištu, na radost mnogobrojnih potrošača. Tako je i švedski proizvođač Axis nedavno predstavio nove mrežne zvučnike C1004-E i C2005, koje ljubitelji dobrog zvuka mogu da montiraju na zid ili plafon. Ovi uređaji predstavljaju kompletni audio-sistem koji je prekonfigurisan i odmah spreman za korišćenje. Zvučnici imaju niz praktičnih funkcija, od povezivanja velikog broj uređaja, sa kojih se može emitovati muzika sa SD kartice ili interneta, preko snimanja glasovnih poruka ili direktnog obraćanja kupcima, što je posebna pogodnost za maloprodaju.
Svi koji su zainteresovani treba da znaju da se ovaj kompletni Axis audio-sistem sastoji od pojačala, miksera, procesora digitalnog signala, algoritma za onlajn striming, mikrofona, napajanja i zvučnika. Ukoliko imate PoE napajanje ne treba vam ništa više osim jednog kabla za povezivanje na mrežu. Više uređaja možete jednostavno spojiti u fleksibilan i skalabilan sistem. Ukoliko želite da napravite automatizovani sistem zvučnika sa predefinisanim vremenskim i prostornim rasporedom, možete kreirati zonu i grupu
(PSS 78 - mart 2017.)
Objektivi kamera su prozor u svet CCTV sistema
Stara mudrost da je „lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika“ bez sumnje se može primeniti i na vaš CCTV sistem. Zbog toga morate voditi računa o svakoj njegovoj komponenti. Dobro je poznato da se uvek štedi na malim, neupadljivim delovima uređaja, bez obzira koliko važnu ulogu obavljaju u okviru sistema.
Objektiv je važan deo sistema koji treba da stvara jasne slike nadzirane lokacije koje kamera pretvara u video. Svaki objektiv mora biti dovoljno jaka karika unutar CCTV lanca da biste bili sigurni da je u stanju da „iznese“ njegovu težinu.
OSNOVNA KONFIGURACIJA OBJEKTIVA
Najjednostavniji CCTV objektiv je komad stakla (ili plastike) za fokusiranje svetlosti iz spoljašnjeg sveta na senzor kamere.
Jedini mehanizam koji se podešava na objektivu jeste njegov prsten za fokusiranje, deo burenceta, koji okrećete sve dok slika ne postane što je moguće oštrija. Uzgred, koristite najoštriji test monitor koji možete. Na primer, crno beli katodni monitori mogu biti daleko oštriji od LCD ekrana u boji. Količina svetla koja će proći do kamere ne može se kontrolisati pomoću ovako jednostavnog objektiva.
Zamena objektiva modelom sa manuelnim podešavanjem otvora blende ima prednosti samo tokom konfiguracije, tako da su oba najpogodnija za lokacije sa stabilnim osvetljenjem. Elektronski zatvarač sa automatskim podešavanjem u kameri može da bude rešenje za promenljivo osvetljenje do određenog stepena. Međutim, na lokaciji gde svetlost znatno varira, bolje je zameniti funkcije poput „elektronske blende“ objektivima sa „auto-iris“ opcijom, odnosno automatskom blendom.
OBJEKTIVI SA AUTOMATSKOM BLENDOM (AUTO-IRIS)
Objektivi sa automatskom blendom kontrolišu se iz kamere kako bi se regulisala odgovarajuća količina svetlosti za snimanje koja treba da dođe do čipa.
Ukoliko ima premalo svetlosti, blenda se širi i obrnuto. S previše svetlosti, blenda se skuplja.
Tokom konfigurisanja CCTV sistema treba dodatno podesiti ovu automatsku kontrolu intenziteta (ALC)
objektiva/kamere, kako bi se dobilo potrebno osvetljenje. Najmanji objektivi sa auto-iris funkcijom imaju malo elektronike u sebi, jer je glavni pojačivač u kameri.
Ovi „direct drive“ (DD) objektivi imaju ugrađen kabl, obično sa popularnim četvoropinskim konektorom, kojim se povezuju sa kamerom. Podešavanje se vrši pomoću rotirajućeg „pota“ (potenciometra) na telu kamere ili preko njegovih internih softverskih menija.
Napredniji auto-iris (AI) objektivi sadrže sopstveni pojačivač sa dva potenciometra. Jedan je za podešavanje nivoa video-signala, kao što je gore opisano. Drugi se zove „peak/average“ i kada je „peak“ vrednost na maksimumu, kao referenca uzima se najsvetliji deo scene prilikom kontrolisanja blende. Kada je vrednost „average“ na maksimumu, prilikom kontrolisanja blende, u obzir se uzima osvetljenje na čitavoj sceni.
Pomenuti slučaj je nejčešći kod normalne upotrebe, ali peak funkcija može da bude od vitalnog značaja u situacijama u kojima treba očuvati detalje na najosvetljenijim delovima, čak i po cenu gubitka detalja u osenčenom delu, posebno u uslovima noćnog osvetljenja.
Teži auto-iris objektivi tradicionalno su opremljeni servo motorima kojima se pokreće mehanizam blende, posebno unutar velikih zum objektiva. Mali direct drive objektivi koriste lagane galvometrijske elektromagnetske aktuatore blende, kao što to sada čine i neki AI objektivi.
     
  
Samsung 
  
SECURITON 
  
Beogradski sajam 2017 
  
Master 
  
SAMK 
  
Hikvision 
  
There's not enough banners in the database!