AKO MENE PITATE.....

 

  • Ako za nešto postoji kliše koji nikada ne zastareva, to je onaj koji podstiče razvoj kriminala. Naročito u razvijenom demokratskom svetu. Uporedo s kriminalom sve učestalije su pretnje raznih terorističkih grupa. To ozbiljno obavezuje državu da bude oprezna. A da li je?
  • Ako je nešto začuđujuće, to je onda činjenica da mnogi "pate" od nedovoljne informisanosti i neopravdano ignorišu potencijalne pretnje, što spolja, što iznutra, Jedan od razloga je loša koordinacija i površna saradnja među saradnicima u okviru bezbednosnih sektora. Ili možda deo krivice snose današnji eksperti za bezbednost, koji su zadremali pred najezdom mnogih novopečenim kursadžija koji za pozamašne svote novca organizuju tečajeve i nazovi obuke? A dokle će tako?
  • Ako je ovakav sud pomalo nepravedan, odbrusite mi. Jedva čekam da se probudite i kažete neku reč. Dobro, nisu baš svi nezainteresovani, tvrdoglavi ili "kratkovidi". Neki se samo ponašaju po nečijem receptu, bez jasnog koncepta i strategije. Država uvek ima opravdanja, a kakva je prava dijagnoza? Ako je nezainteresovana ili pati od nedostatak sluha, to postaje opasno. A šta mislite zašto?
  • Ako se profesija bezbednjaka svrstava u rezervni izbor, za razliku od svih ostalih profesija, kakva joj je perspektiva?! Po pravilu, rezervisana je za muškarce, koji su uglavnom penzionisani policajci ili vojnici. Ako ovome dodamo i kategoriju "trenutno nezaposlenih", gde nam je kraj? U stvari, onda je potpuno jasno zašto pojam bezbednosne kulture lebdi kao nedostižna odrednica. A da li treba da bude tako?
  • Budimo pošteni. Ono što su najviše vrednosti za jednog policijskog službenika ili vojnika - dužnost, lojalnost, timski rad, disciplina i pokoravanje tradicionalnoj hijerarhijskoj strukturi nisu više prihvatljivi aršini za određene strukture  vlasti.
  • Ako su čuveni stručnjaci za bezbednost defanzivnim ponašanjem ili možda nesvesnim refleksom pokušali da sačuvaju tajne svog zanata, na taj način su mistifikovali čitavu branšu i, ukoliko su uspeli da sačuvaju neke pozicije, nisu pomogli da se određene bezbednosne funkcije integrišu u matičnu korporativnu strukturu. 
  • Ako mene pitate, ne pokušavajte da čitate misli drugim ljudima. Nemojte terati druge ljude da čitaju vaše. Komunicirajte!
  • Ako budemo imali sreće, preživećemo i 2018. Neka Vam bude uspešnija od prethodne!

Dodajte novi komentar