ANALITIKA, POSLOVNA INTELIGENCIJA I VELIKI PODACI

Kao rezultat kontrole ogromne količine strukturiranih i nestruktuiranih podataka (veliki podaci), tehnologija analitike će verovatno konačno biti mnogo popularnije ove godine. Uz mrežne kamere koje mogu da obezbede veću video-rezoluciju i da se povezuju na mrežu sa bilo kog mesta, bez prekida u radu, bezbednosne službe će raspolagati većom količinom informacija

Iz ovoga proizilazi da je analitika neophodna, kako bi se osmislile ogromne količine informacija i video-snimaka. Potrebne su sve inteligentnije aplikacije da bi se kategorisalo obilje informacija, i pretvorilo se u nešto korisno.

Vitalne informacije za krizne situacije se mogu dobiti iz tri aspekta velikih podataka, obima, brzine, i raznovrsnosti, tako što će se pravi podaci servirati u pravom trenutku. Polazeći od više činjeničnih podataka, kao što su snimci sa kamera za nadzor, podaci iz sistema fizičke kontrole pristupa i informacije o sajber aktivnostima, na osnovu kojih će se uspostavljati korisna povezivanja, moguće je smanjiti troškove tako što će se vršiti pretraga samo najrelevantnijih informacija.

U stvari, IP video-kamere se pomoću video-analitike pretvaraju iz forenzičkog alata, čija je svrha rešavanje problema, u proaktivnu alatku namenjenu poboljšanju poslovnih procesa. Prema istraživanjima u maloporodajnim objektima u Velikoj Britaniji, 27 odsto ispitanih prodavaca navodi integraciju sa aplikacijama poslovne inteligencije kao najvažniji razlog za migraciju na IP video- platformu. Gotovo polovina anketiranih trgovaca navodi i da su brojanje ljudi (49,2 odsto) i upravljanje redovima (49,9 odsto) dve najvažnije nebezbednosne mrežne IP aplikacije koje su ih najviše zanimale.

Video-slike se mogu koristiti za analizu obrasca kretanja kupaca i ponašanje tokom kupovine, kao i za prikupljanje podataka za prepoznavanje ‘uskih grla’ u prodavnici. Zajedno sa drugim strukturiranim i nestrukturiranim izvorima podataka, uključujući tranzitne rasporede, liste promocija, podatake o cenama konkurenata, društvene medije itd i vešt analitičar podataka može da izvuče obrasce i odnose za koje trgovci nisu znali ni da postoje -- podatke koji omogućavaju značajnu konkurentsku prednost.

Video-kompresija i korišćenje propusnog opsega

Tehnologije video-kompresije imaju za cilj smanjenje i otklanjanje suvišnih video-podataka, tako da se digitalni video-fajl može efikasno poslati preko mreže i sačuvati na prenosnim uređajima. Pomoću efikasne kompresije, značajno se smanjuje veličine fajla sa malo ili bez ikakvih negativnih posledica po vizuelni kvalitet. Kvalitet videa, međutim, može da trpi, ako se veličina datoteke dodatno smanji povećanjem stepena kompresije za datu tehniku kompresije. Postoji nekoliko standarda video-kompresije, od Motion JPEG, MPEG-4 Part 2, preko H.264, do H.265.

Proizvođači opreme za video-nadzor bi trebalo da uravnoteže rezoluciju sa poboljšanjima algoritama, kako se mrežni opseg i troškovi skladištenja ne bi oteli kontroli. Udružene aktivnosti na novim metodama za smanjenje šuma i smanjenje brzine u bitovima bi trebalo sprovoditi paralelno sa istraživanjem novih video-kodeka, kako bi se ostvarili najbolji rezultati.

Pored poboljšanja aktuelne H.264 kompresije, sve aktuelnija je i H.265 tehnologija, koja ubrzano stiče pristalice u televizijskoj delatnosti. Kompresija H.265 može da prepolovi zahteve za propusnim opsegom i kapacitetima, u realnim okolnostima, tako da možemo očekivati da ova tehnologija zauzme vodeće mesto u industriju bezbednosti u narednih nekoliko godina. Za sada se primenjuje u skupim kamerama visoke rezolucije, i očekuje da će neko vreme H.264 i H.265 koegzistirati u okviru bezbednosne delatnosti.

Na kraju krajeva, visokom kvalitetu slike i video-snimaka poput onih 4K rezolucije treba obezbediti pravu tehnologiju kao podršku, kako bi se izvukao maksimum iz dobijenih podataka, koji se mogu analizirati i pretvoriti u korisne dokaze ne samo za bezbednosne potrebe, već i za sticanje efikasnosti i prednosti nad konkurencijom.

Atul Rajput 

 

 

Dodajte novi komentar