AUTOMOBIL KAO LIČNI ASISTENT

Novo Bosch demo vozilo prikazuje koliko brzo budućnost vožnje postaje stvarnost

Bez obzira na to da li je reč o domu, radnom mestu ili automobilu, umreženost donosi velike promene u život savremenog čoveka. Možda zvuči nestvarno, ali automobili postaju treći čovekov životni prostor, pored njegovog doma i kancelarije. Bosch svojim novim demo vozilom pokazuje šta to tačno znači i kako će izgledati vožnja automobila u budućnosti – intuitivno upravljanje, uvek je onlajn, povezan sa svojom okolinom i sam se kreće.

 *  Povezanost automobila sa njegovom okolinom i internetom je ključni izazov buduće mobilnosti. Autonomne i umrežene funkcije u vozilu ne samo da čine putovanje bezbednijim i udobnijim već pretvaraju automobil i u ličnog asistenta. Umreženost omogućava ljudima dovoljno vremena da obave druge stvari, čak i tokom vožnje svog automobila – izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. 

Pametni ekrani i korisnički interfejsi

Čim uđete u demo vozilo očigledno je da ima više individualnosti i da se vozilom jednostavnije upravlja. Kamera sa vozačeve strane prepoznaje vozača i podešava volan, retrovizore i temperaturu u skladu sa njegovim navikama. U stvari, kao magijom, automobil podešava boju ekrana i automatski učitava sastanke, omiljenu muziku, najnovije video‑sadržaje i destinaciju na navigaciji, koju je vozač programirao dok je još bio kod kuće. Kamera je uvek u pripravnosti tokom vožnje, posebno kada vozaču počnu da se sklapaju oči. Prepoznaje umor i znake pospanosti za volanom, koji su najčešći uzroci ozbiljnih nezgoda. Sistem prepoznaje položaje očnih kapaka čime određuje sposobnost vozača za koncentraciju ili stepen umora i izdaje upozorenje ukoliko je potrebno, što vožnju čini bezbednijom.

Interfejs između mašine i korisnika (eng. HMI – Human machine interface) pretvara automobil u ličnog asistenta na četiri točka. Ovaj interfejs pruža vozačima bitne informacije kada je to potrebno i pažljiv je pratilac u svakoj situaciji. U budućnosti, zahvaljujući sve personalizovanijoj komunikaciji, autonomne i umrežene funkcije će nuditi intuitivno, udobno i bezbedno upravljanje i vozači će moći da zadovolje svoje lične prohteve – bez obzira na to da li su u saobraćajnoj gužvi, u gradskom saobraćaju ili na porodičnom putovanju. U tom cilju, demo vozilo prikazuje gestovne kontrole sa haptičkim odzivom.

Vozilo koristi ultrazvučne senzore koji proizvode primetan otpor kad god vozač gestikulira u vidokrugu kamere, što čini kontrolu pokreta jednostavnijom za upotrebu i manje ometajućom za vozače, koji mogu promeniti informacije na ekranu, primiti dolazeći poziv ili pustiti novu plejlistu bez dodira uređaja.

Ekran sa ugrađenim haptičkim odzivom vibrira svaki put kada ga vozač dodirne prstom. Ovo znači da vozači mogu osetiti različite strukture nalik na prave dugmiće na površini koja je zapravo ravna. Na taj način mogu jednostavno pronaći željenu funkciju na ekranu, na primer za promenu jačine zvuka muzike, bez potrebe da skreću pogled sa puta.

Mobilnost sa inteligentnom umreženošću: Automobili postaju čovekov treći životni prostor

Demo vozilo takođe prikazuje kako automobili postaju treći čovekov životni prostor zahvaljujući autonomnosti i umreženosti. Prema studiji kompanije Bosch „Efekat umreženog automobila u 2025. godini“, autonomna vožnja bi mogla da omogući vozačima bolje iskorišćenje do 100 sati godišnje. Kada automobil detektuje da je autonomna vožnja moguća i kada vozač dopusti, automobil preuzima kontrolu nad vozilom. Pošto je demo vozilo aktivan deo interneta stvari (IoT), vozači mogu preneti svoj digitalni deo obaveza u svoj automobil, kao na primer da pošalju mejl kolegi sa posla ili da razgovaraju preko kamere sa prijateljem. Sve je ovo moguće u vreme koje Vam uštedi autonomna vožnja. Fleksibilni koncepti ekrana dolaze do izražaja u ovom slučaju. Vozači mogu jednostavnim pokretima menjati prikaze mejlova, ćaskanja, video‑snimaka, kao i funkcija autonomnosti i umreženosti.

Umreženi sa pametnim domom, servisnom radionicom i celim svetom

Šta je sa planiranjem Vaše večere dok ste na putu? Umreženost Vam i u ovome može pomoći – ovog puta s pametnim domom. „Mykie“ – kuhinjski asistent kompanije Bosch, Vam može preporučiti onlajn recepte u vozilu. Pogled u umreženi frižider iz automobila može prikazati šta Vas sve od namirnica čeka kod kuće.

Umreženost automobila i pametnog doma dolazi do izražaja i pre nego što putovanje počne. Čim vozač uđe u automobil, ekran prikazuje stanje u njegovom domu. Da li je prozor ostao otvoren? Da li su ulazna vrata zaključana? Dovoljan je samo pokret ili dodir na ekranu kako biste automatski zaključali vrata i pregledali stanje u vašem domu. Osim toga, umreženi automobil je takođe povezan sa servisnom radionicom. Obaveštava vozača da se približava rok za pregled vozila, na zahtev zakazuje termin u auto‑servisu i može obezbediti da potrebni rezervni delovi budu na stanju kada automobil dođe u servis.

Ovaj nivo udobnosti se proširuje i na parking – u Bosch usluzi parkiranja zasnovanoj na globalnim podacima, automobili koriste senzore parking asistenta kako bi pronašli slobodna mesta za parkiranje. Informacija se prosleđuje preko klauda do digitalne parking karte i time se stavlja na uslugu drugim vozilima.

Dodajte novi komentar