BIO JE SAJAM, A NA SAJMU......

Već treću godinu zaredom Ifsec je organizovan u londonskom Excel centru od 20. do 22. juna. Prezentovano je preko 10.000 bezbednosnih rešenja, od integrisanih sistema, preko kućne automatizacije do pametnih poslovnih objekata. Pod jednim krovom se okupilo oko 32.000 profesionalaca iz svih delova sveta. Obuhvaćeni su svi aspekti bezbednosti, od tradicionalnih segmenata, poput video-nadzora i kontrole pristupa, do IoT-a, „dubokog učenja“, sajber bezbednosti i kontrole granica. Ove godine posebna pažnja posvećena je edukaciji instalatera i sistem integratora

Reći da „brojke govore same za sebe“ je možda kliše, ali u slučaju sajmova brojke su zaista čudo. Uglavnom se oslanjamo na informacije dobijene od organizatora ovakvih manifestacija. Nikada ne sumnjamo koliko su one tačne, a ne možemo ni da utvrdimo. Ostaje nam da verujemo da je ove godine Ifsec posetilo 32.000 profesionalaca bezbednosti, prema navodimo UBM. Da li je tako i bilo, nije preterano važno. Mnogo važnije od toga je da je bezbednosna industrija ponovo demonstrirala ubrzan razvoj tehnoloških inovacija, naročito kad je reč o IP nadzoru, sajber bezbednosti i internetu stvari kao odgovoru na raznovrsne bezbednosne pretnje u savremenom svetu. Proizvođači bezbednosne opreme su, kao uvek do sada, predstavili najnovije proizvode, koje su unapredili, osavremenili i prilagodili različitim potrebama krajnih korisnika.

Excel centar je smešten u istočnom delu Londona, ima odlične saobraćajne veze sa svim delovima metropole, u neposrednoj je blizini City aerodroma, do koga se jednostavno dolazi podzemnom železnicom ili autobusom. Uprkos tome što je cena kvadratnog metra na sajmu standardno visoka i ove godine je izlagalo preko 650 proizvođača video-opreme, snabdevača i distributera iz celog sveta.

Ifsec smatraju najprestižnijim svetskim sajmom, što i ne čudi ako se ima u vidu činjenica da je samo u Londonu locirano oko 500 bezbednosnih kompanija iz celog sveta, koje čine ukupno 75 odsto izlagača.

Nema sumnje da trka u industriji bezbednosti neprestano traje. Detaljnom analizom strukture bezbednosne industrije analitičari su došli do saznanja da vodeća uloga na tržištu proizvoda pripada maloj grupi vrhunskih kompanija koje su uvećale svoj kapital akvizicijama i merdžovanjima, poput poznatih svetskih imena Sony i Bosch, Axis, Milestone i Canon, pa do nekih drugih, koji su, takođe, našli svoje mesto pod suncem u industriji bezbednosti. Ipak, udeo glavnih konglomerata na tržištu proizvoda je opao i oni nisu uspeli da poboljšaju položaj, kroz njima svojstven proces rasta, tj. kroz akviziciju.

NOVI PARTNERSKI PROGRAM KOMPANIJE HIKVISION

Da bi proširio svoju mrežu partnera u oblasti saradnje, integracije i razvoja biznisa, Hikvision je na ovogodišnjem Ifsec-u pokrenuo svoj novi „Integracijski partnerski program“.

Partneri koji se pridruže ovom programu imaće višestruku korist. Osim bogatog izvora korisnih informacija, diretno će kontaktirati prodaju, kao i odeljenje marketinga, što će svakako doprineti da budu još uspešniji u svome poslu. Kako su nam objasnili na ovogodišnjem Ifsec-u, ova unapređena onlajn komunikacija pruža maksimalnu podršku partnerima na globalnom nivou, koji vođeni tehničkim timovima iz kompanije Hikvision i uz pomoć tehničkih alata mogu da kreiraju uspešnije tržišne aktivnosti. Novi portal će omogućiti besprekornu komunikaciju između partnera i relevantnih aktera u kompaniji Hikvision, kako za tehničke, tako i za komercijalne poslove.

u Integracijski partnerski program otvara vrata našim partnerima i pomaže im da budu stručniji, što će svakako uticati na potpuno novi nivo prodaje. Pomoćićemo našim partnerima da razviju, promovišu i prodaju svoja kompatibilna rešenja krajnjim korisnicima, kako bi podržali širi spektar aplikacija, po sistemu „ključ u ruke“ rešenja – objasnila nam je Ada Han, marketing menadžer u kompaniji Hikvision.

JEDINSTVENA WISESTREAM TEHNOLOGIJA

Hanwha Techwin je predstavila novu vodeću linija mrežnih kamera Wisenet X s potpuno novim čipom.

  • Zajedno sa mrežnim kamerama Wisenet Q I P, linijom AHD, kao i ful HD analognom linijom, koje su bile predstavljene krajem 2016, kompanija sada može da ponudi kompletan asortiman proizvoda i da zadovolji potrebe svakog korisnika. Kamere iz Wisenet P serije se odlikuju H.265 kompresijom i WiseStream tehnologijom, komplementarnim tehnologijama kompresije koje dinamički kontrolišu kodiranje, uspostavljanjem balansa između kvaliteta i stepena kompresije, na osnovu kretanja na slici. Kombinacijom WiseStream i H.265 tehnologija efikasnost iskorišćenja propusnog opsega se poboljšava do 75 odsto u odnosu na aktuelnu H.264 kompresiju. Ovo je garancija da je nova Wisenet P serija iz Hanwha Techwin Europe trenutno najbolja serija dostupna na tržištu u pogledu iskorišćenosti propusnog opsega – objasnio je na pres konferenciji Tim Biddulph, menadžer proizvoda i rešenja u kompaniji Hanwha Techwin.

Na planu prodaje, glavne promene u geografskoj distribuciji dogodila se u Aziji koja je ostvarila najveću stopu rasta i veći tržišni udeo.To će se verovatno i nastaviti, jer i dalje postoji latentna potražnja koja čeka na eksploataciju. U Kini je penetracija bezbednosne opreme tri puta manja u odnosu na Severnu Ameriku. Međutim, na zapadu su vodeći proizvođači uređaja za video-nadzor iz Kine, i u poslednje dve godine ostvarili su značajno prisustvo na zapadnim tržištima.

Sajber bezbednost, IoT, „duboko učenje“ i nosive kamere su bili top trendovi ovogodišnjeg Ifsec-a. Međutim, i dalje rastu zahtevi za video-nadzorom, pa se predviđa se da će do kraja ove godine na globalnom nivou biti isporučeno 98 miliona mrežnih kamera i skoro 29 miliona HD CCTV kamera. Ifsec je ponudio mnogo pametnih rešenja, novih tehnologija i modela za umrežavanje. Dva najveća kineska proizvođača, Hikvision i Dahua su unapredili poslovanje izvan bezbednosnih aplikacija, u oblastima kao što su industrijska automatizacija i pametni transport, razvoj dronova itd. Sve popularnije su nosive kamere, koje omogućavaju da jedan čovek obavi zadati posao, umesto dvojice, što značajno umanjuje ukupne troškove poslovanja.

Do 2020. godine, IoT će uticati na implementaciju komercijalnih projekata video-nadzora. Bezbednosna kamera više neće biti samo bezbednosni proizvod, već će imati i ulogu senzora u zgradama koji će procenjivati kapacitet prostorija, kretanje ljudi i utvrđivati ko je ušao u zgradu. IoT će pomoći da se u zgradama uključi grejanje, osvetljenje, i kontroliše ulaz, i obavi čitav niz drugih scenarija koji se još uvek detaljno ne razmatraju.

IoT priča vezana za video-nadzor je započeta u SAD-u, ali Kina će ubrzo postati lider za povezivanje u fizičkoj bezbednosti. Prema procenama mnogih stručnjaka za IoT, Zapadna Evropa će zaostajati iza obe pomenute države.

ZAŠTITA NACIONALNE INFRASTRUKTURE

Nakon ovogodišnje turbulente navale migranata, zaštita nacionalne infrastrukture je postala jedna od top tema u industriji bezbednosti. Zato se na sajmu okupio veliki broj demografski i starosno različitih profesionalaca koji su zaposleni u vladinom sektoru, javnom saobraćaju, logistici, sportskim halama, šoping centrima, kao i na graničnim prelazima. Njima su na sajmu ponuđeni potpuno novi edukativni sadržaji i programi za zaštitu od terorizma i zaštitu kritične nacionalne infrastrukture, kao i nova perimetarska rešenja. U hali za zaštitu nacionalne infrastrukture održavali su se sastanci kupaca i izlagača, kao i seminari na temu najbolje prakse iz oblasti kritične nacionalne bezbednosti. Predstvaljena su takođe i rešenja za parkinge, automatske barijere, automatski stubići i klizna vrata, brze kapije i rampe.

BOSCH I SONY JAČAJU SARADNJU

Nakon zvaničnog odobrenja antimonopolske komisije, poslovno partnerstvo između kompanija Bosch i Sony u oblasti bezbednosnih video-rešenja stupilo je na snagu februara 2017. godine, osim u Kini, gde je partnerstvo zvanično počelo u aprilu. Obe kompanije su trenutno fokusirane na jačanje saradnje koja je prvi put najavljena novembra 2016. godine.

Partnerstvo podrazumeva saradnju kako na planu prodaje i marketinga, tako i tehničku saradnju. Kad je reč o marketingu, prodaja i marketing proizvoda za video‑nadzor iz kompanije Sony pridružili su se novoformiranom timu u kompaniji Bosch, koji ima zadatak da pruža usluge i podršku kupcima proizvoda za video‑nadzor kompanije Sony, na svim tržištima osim Japana. U pogledu tehničke saradnje, cilj obe kompanije je da uspostave nove standarde u oblasti snimanja u visokim rezolucijama, u kombinaciji sa odličnom osetljivošću na svetlost, upotpunjeno ugrađenom video‑analitikom i najnovijom tehnikom za upravljanje brzinama u bitovima.

  • U martu 2017, Sony je predstavio osam novih G6 mrežnih kamera za video-nadzor u punoj HD rezoluciji (1080p). Visoka osetljivost na svetlost novih G6 kamera garantuje integritet boja na slikama, čak i u uslovima ekstremno slabog osvetljenja. Istovremeno, Bosch je obogatio portfolio u oblasti analitike i upravljanja brzinom u bitovima. Od maja 2017. godine, sve mrežne kamere iz IP 4000 serije imaće ugrađenu video-analitiku, kao i najnovije tehnike upravljanja brzinom u bitovima u kombinaciji sa H.265 video-kodiranjem, čime se brzina u bitovima smanjuje i do 80 odsto. Prvi zajednički razvijeni proizvodi na tržištu pojaviće se tokom 2018. godine – izjavio je za PSS Kristof Štadter (Christof Stadter), regionalni marketing menadžer.

DRONOVI

U ovoj hali posetioci su imali priliku da vide kako dronovi mogu da doprinesu obezbeđivanju sportskih događaja i koja je njihova uloga u borbi protiv terorizma. Osim što su se upoznali sa načinom funkcionisanja ove tehnologije, mogli su da pronađu i rešenja kako da se zaštite od sve popularnijih dronova. Sesije posevećene ovoj tehnologiji su vodili iskusni proizvođači iz ove oblasti.

U sali koja je otvorena prvi put 2017. godine održan je veliki broj stručnih seminara, panela, debata i izložene su mnoge studije slučaja o protivterorizmu, bezbednosti granica i zaštiti kritične nacionalne infrastrukture. Sistem integratori i instalateri, koji su godinama najlojalniji posetioci sajma bili su u prilici da čuju mnogo korisnih saveta o instaliranju, održavanju i optimizaciji rešenja od stručnjaka iz ove oblasti.

PAMETNE TEHNOLOGIJE

Ifsec 2017 nije izneverio očekivanja posetiliaca ni kada je reč o pametnim rešenjima u okviru integrisanih bezbednosnih sistema, automatizacije kuća, pametnih komercijalnih zgrada, a ponudio je i treninge na ove teme.

Organizovani seminari u okviru četiri sale za seminare bilo su idealno mesto da posetioci saznaju mnogo toga novog i korisnog iz studija najboljih i najgorih slučajeva. Bilo je razgovora o budućim trendovima na kojima su vodeći ljudi iz bezbednosne industrije odgovarali na postavljena pitanja. 

UNAPREĐEN RAD NOSIVIH KAMERA

Napredan rad sa skladištenjem na obodu kod nosivih kamera engleskog proizvođača Digital Barriers podržava paket Device Pack 9.1 Milestone Xprotect softver za video-menadžment (VMS). Usklađen je sa Onvif standardom i podržava H.265 kompresiju, koja omogućava prenos videa u 4K rezoluciji.

  • Oduševljeni smo novim mogućnostima koje ova integracija nudi. Drago nam je što smo u prilici da budemo deo Milestone zajednice, budući da nam to daje mogućnost da kroz ovo partnerstvo povećamo potencijal naše kompanije – izjavila je za PSS Marie Clutterbuck, direktor marketinga u kompaniji Digital Barriers.

Podrška za H.265 kodek za visokoefikasno strimovanje je takođe uvršćena u Device Pack 9.1 paket. Do sada su obavljena brojna testiranja i verifikovanja kamera, uz mnoštvo novih koje će tek uslediti.

FOKUS NA SAJBER BEZBEDNOSTI

Kompanije Genetec je demonstrirala poslednju verziju IP bezbednosne platforme Security Center 5.6, s otvorenom arhitekturom. Njene osnovne prednosti se odnose na novi HTMLS veb klijent sa poboljšanim mapiranjem interfejsa, novu kontrolu pristupa i video-uređaje za integraciju, kao i mogućnost korišćenja registarske tablice kao akreditiva za kontrolu pristupa. Genetec je fokusiran na sajber bezbednost, o čemu smo razgovarali sa Simon Cook, menadžerom prodaje u ovoj kompaniji.

  • Na meti sajber napada su bukvalno sve kompanije, od velikih, preko srednjih do najmanjih preduzeća. Istraživanja agencija su ukazala na podatak da je skoro polovina svih kompanija u Britaniji bila napadnuta bar jednom u poslednjih godinu dana, što je zastrašujući podatak. Niko nije pošteđen od sajber napada, zbog čega smo se na ovogodišnjem Ifsecu fokusirali na sajber bezbednost i zaštitu od terorističkih pretnji – rekao nam je Simon Cook.

VRUĆE TEME

IT i sajber bezbednost su neke od najaktuelnijih tema, s obzirom na to da su svi naši sistemi i softveri povezani, pa su samim tim sve ozbiljnije i posledice sajber napada. Osim ponuđenih najnovijih rešenja i alatki, predstavljene su i poslednje inovacije na temu sajber bezbednosti.

Dužnost svake kompanija je da zaštiti podatke o korisnicima. Zato britanska vlada nudi besplatne savete, onlajn obuku i Cyber Essentials i Cyber Aware planove.

Istraživanje sajber napada predstavlja deo vladine petogodišnje Nacionalne strategije koja ima za cilj  da transformiše sajber bezbednost ove zemlje. U okviru strategije, Vlada je nedavno otvorila novi Nacionalni centar za sajber bezbednost, (NCSC), u okviru GCHQ-a.

Kako raste zabrinutost za javni i privatni sektor bezbednosti procenjuje se da će tržište kontrole pristupa dostići vrednost od 8,6 milijardi dolara do 2018. godine. Bezbednosni i IT menadžeri su imali priliku da uživo pogledaju najnovije proizvode za zaštitu zgrada, koji su dizajnirani u 2017.

Neke od centralnih tema ove godine bile su takođe integrisana rešenja, perimetarska zaštita i promocija mladih talenata iz ove oblasti. Fizička rešenja kao što su perimetarske ograde namenjene zaštiti fabrika, širokih oblasti i dalje su idealno rešenje za mnoge bezbednosne rizike.

PSS je tradicionalno bio jedan od medijskih sponzora ove prestižne manifestacije. Štampano izdanje magazina bilo je izloženo na pultu rezervisanom za medije. 

Dragica Šipka

Dodajte novi komentar