BUDITE OPREZNI, VATRA NE BIRA!

Tokom vrelih letnjih dana požari su učestali. Pročitajte preporuke Vatrogasnog saveta Beograda u vezi sa tim kako da učinite svoj dom bezbednijim od požara

Ako imate podrum, tavan...

 - Obavezno obavite letnje spremanje i uklonite nepotrebne stvari, koje su lako zapaljive, kao i stare novine i časopise, garderobu, obuću, nameštaj i slično.

Ako imate protivpožarna stepeništa...

 - Protivpožarne stepenice i evakuacione prolaze redovno čistite i održavajte prohodnim. To vam je najčešće jedini put da sačuvate svoj život i život svoje porodice u slučaju požara.

Nabavite vatrogasnu opremu...

 - Opremite se protivpožarnim aparatima, crevima. Hidrante redovno proveravajte i održavajte ih u ispravnom stanju. Ne zaboravite da se vatrogasna oprema kontroliše i servisira svakih šet meseci!

Svi treba da znaju osnovne stvari...

 - Neka svi članovi porodice nauče da pravilno aktiviraju protivpožarni aparat. Ako dođe do požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.

Zapamtite broj 193!

 - Čak i deca treba da nauče da pozovu telefonom vatrogasce na broj 193, u slučaju izbijanja požara.

Ukoliko osetite dim...

 - Ukoliko osetite dim ili primetite požar odmah pozovite 193! Nikada nemojte da  pretpostavljate da je to učinio neko drugi umesto vas. Takođe, vičite da je izbio požar, tako da probudite ukućane i najbliže komšije u zgradi. Odmah zatim pozovite vatrogasce i dajte im tačne podatke o mestu izbijanja požara: adresu, sprat, broj stana.

Ako je požar u vašem stanu...

 - Ukoliko izbije požar u vašem stanu zatvorite vrata od te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce, evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima pokušajte da ga ugasite. Nikako ne rizikujte da ostanete u stanu ako je požar većeg obima. Odmah napustite stan ili kuću, zatvarajući vrata za sobom, tako da požar donekle bude ograničen u prostoru i donekle sprečen dotok svežeg vazduha i kiseonika u prostoriju. U slučaju dotoka svežeg vazduha požar će se brzo raširiti na ceo stan i okolinu.

Prilikom evakuacije...

 - Veoma je važno je da se svi ukućani okupe u jednoj prostoriji, jer se često dogodi da se deca zbog straha negde zavuku i sakriju. Tek kada su svi na okupu krenite zajedno ka najbližem izlazu. Budite spremni na susret sa gušćim dimom, obujte obuću sa debljim đonom, obucite kaput, vežite oko nosa i usta krpe ili paškire natopljene vodom, pa izađite na najbliži izlaz.

Nikada ne koristite lift...

 - Kada se požar razbukti, oslobađa se gust dim, tako da okno i kabinu lifta vrlo brzo ispune otrovni gasovi i ugljen-dioksid, koji mogu da izazovu paniku i gušenje. Takođe, zbog nestanka struje ili isključenja električne energije, možete ostati zaglavljeni u liftu.

Ukoliko niste direktno ugroženi požarom...

 - U slučaju da niste direktno izloženi vatri, možete ostati iza zatvorenih vrata svog stana. Ukoliko dim počne da prodire kroz vrata, natopite peškire i krpe vodom i stavite  ih oko štokova vrata. Ako vidite da je spoljašnji vazduh čist, izađite na terasu, zatvarajući vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe akciju gašenja požara, jer ste u stanu najbezbedniji.

Još nekoliko korisnih saveta koji mogu da vam spasu život:

 - Nikada ne ostavljajte upaljene sveće u sobi u kojoj nema nikoga

 - Redovno menjajte zaptivke na ventilima i regulatorima pritiska na bocama sa propan-butanom, Takođe, menjajte oštećena i stara creva, kontrolišite ih sapunicom umesto upaljačem.

 - Ukoliko osetite miris gasa nemojte uključivati ili isključivati električne uređaje, jer varnica može izazvati eksploziju

 - Nikada ne držite blizu izvora toplote sredstva za čišćenje, dezodoranse i slično, što je zapaljivo.

 - Nemojte koristiti petarde i ostala pirotehnička sredstva.

 - Decu ne ostavljajte samu kod kuće, bez nadzora starije osobe.

 - Kada izlazite iz stana ili kuće, isključite veš mašinu, bojlere, grejalice, pegle, šporet, televizore.

 - Ukoliko duže boraviti van kuće, isključite sve električne uređaje iz utičnica.

 - Redovno čistite i menjajte kuhinjske aspiratore, jer se masnoća filtera može jednostavno upaliti.

 - Nikada ne ostavljajte kuhinjske krpe i druge tkanine u neposrednoj blizini šporeta.

 - U slučaju nestanka struje obavezno proverite da li su svi električni uređaji u vašoj kući isključeni

 - Ako primetite da se zagrevaju električni kablovi i provodnici, prekidači ili drugi električni uređaji, isključite napajanje, nemojte ih koristiti i obavezno pozovite stručno lice da otkloni kvar.

 - Pregorele električne osigurače uvek zamenite originalnim osiguračima. Nikada nemojte improvizovati! 

Dodajte novi komentar