Dodatno poboljšanje HD preko koaksijalnog kabla

Rešenja tipa HD preko koaksijalnog kabla nisu nova u industriji bezbednosti. Prethodnih godina ovo rešenje je manje ili više bilo ograničeno na HD-SDI, za koji se pokazalo da nije ni izbliza isplativo koliko su se u početku nadali profesionalci u bezbednosti. S druge strane, kako to obično biva sa svakom vrstom tehnologije, za kratko vreme iznedrila su se nova i poboljšana rešenja, te je 2014. predstavljeno rešenja tipa  „HD preko koaksijalnog kabla“. Jedan od glavnih zagovornika ovog rešenja je Dahua Technology, koja je još krajem 2012. predstavila svoju HDCVI tehnologiju. Međutim, tek nedavno su rešenja tipa „HD preko koaksa“ u industriji bezbednosti doživela procvat, pa su tako prethodnih godina mnoge druge kompanije predstavljale sopstvene tehnologije i rešenja, kao što su AHD, ccHDtv i HDTVI. HD-SDI je takođe napredovao: nadogradnja kod nove generacije izvršena je na planu prenosa preko velikih udaljenosti, a što je još važnije, ispunjen je princip ekonomičnosti.

Uprkos činjenici da se celokupno tržište digitalizuje, mnogi još uvek vide dosta prostora za rešenja tipa „HD preko koaksijalnog kabla“, posebno ako se uzme u obzir prihvatanje ovih tehnologija u regionima u razvoju poput Azijskog Pacifika i Južne Amerike.

„Obnovljeni život“ u inteligentnim funkcijama inteligentnih video‑rešenja popularan je već neko vreme u industriji bezbednosti, ali tek od nedavno ova rešenja su inkorporirana u video-nadzoru. Zapravo, tek od skoro je izvestan broj analitičkih funkcija na obodu mreže postao standard za većinu IP kamera. Bilo da su u pitanju najjednostavnije ili vrhunske, kamere sada možemo da ih razlikujemo po tome koliko su „pametne“.

U sklopu toga, pokazalo se i da je video-nadzor sposoban ne samo da snima i pregleda, već i da sprečava i analizira. IP revolucija je pretvorila kamere za nadzor iz forenzičke alatke čiji je cilj da reši problem tek nakon što se incident desi u vitalni deo proaktivnog lanca inteligentne tehnologije, tvrde profesionalci u video-industriji.

Ideja inteligentne tehnologije je jedan od razloga zbog kojih se sve više traže inteligentna video-rešenja.

 - Još jedan razlog za porast potražnje je napredak u analitici, pošto je ovaj segment tržišta toliko uznapredovao da se danas analitika smatra pouzdanom, verodostojnom i da je postala deo svakodnevnih operacija velikog broja korisnika. Mnoge pogodnosti koje inteligentna tehnologija donosi video‑nadzoru posebno je interesantna vertikalnim tržištima. Određene vertikale poput maloprodaje pronašle su specifične načine za primenu inteligentnog videa, kod kojih se podaci koriste za poslovnu inteligenciju. Ovo posebno važi za rešenja za analizu video-sadržaja poput Boschovih, koja ne samo što automatski aktiviraju alarm na osnovu unapred definisanih alarmnih pravila, već nude i mogućnost praćenje objekata – objasnili u nam stručnjaci u kompaniji Bosch Security Systems.

Ova vrsta inteligentne tehnologije može da se koristi i za dobijanje informacija izvan čisto bezednosne primene kao što su informacije o marketinškoj inteligenciji na lokacijama koje su pod nadzorom – na primer broj ljudi (brojanje ljudi), kretanje ljudi, registrovanje karakteristika poput boje ili informacija o stepenu gužve.

Jedno je neminovno – prihvatanje velikih podataka za više aplikacija, kao što su pametni gradovi, kod kojih bi pametna kamera za nadzor sa naprednom analizom video-sadržaja definitivno mogla da ima važnu ulogu. Postoji način kako VCA menja kamere za nadzor u izvor sadržaja za velike podatke. 

Dodajte novi komentar