DUGOROČNO POSLOVANJE JE NAŠ CILJ

Uspešno vođenje privatne kompanije ne trpi previše odlaganja kad se donose važne odluke. Ako uz odlučnost imate i odgovarajuću dugoročnu poslovnu strategiju, svaki uspeh se može pretvoriti u stvarnost, iskren je Branko Rusić, direktor prodaje u kompaniji Antenall, za koga je upravo sposobnost da saopšti istinu jedna od najvećih menadžerskih vrlina

Dolazak velikih kompanija u srpski bezbednosni sektor sa sobom je doneo i jačanje konkurencije na tržištu, ali i poboljšanje uslova poslovanja, što potvrđuje i beogradska firma Antenall. Osnovana 2003, iz godine u godinu razvijala je poslovanje uprkos svim poteškoćama koje su često predstavljale veliki izazov. Danas je jedan od lidera u oblasti sigurnosnih sistema i kompletnih rešenja, i zvanični je distributer kineskog proizvođača Hikvision.

Izuzetni poslovni rezultati bili su povod za odluku vlasnika da prošire portfolio postojeće opreme i obogate je novim brendom i sve popularnijom video-opremom. O tome kako se usklađuje profitabilnost sa politikom održivog razvoja i stabilno posluje u nestabilnom regionu, PSS je razgovarao sa Brankom Rusićem, direktorom prodaje u kompaniji Antenall. Direktor Rusić ističe da se celokupna strategija ove kompanije zasniva na dugoročnom ekonomskom uspehu i odgovornosti prema kolegama, partnerima i krajnjim korisnicima. Prema njegovim rečima, uspeh ne određuje veličina firme već visok nivo znanja i profesionalnosti za koje se, zahvaljujući preporukama, brzo pročuje. Dobra organizacija je imperativ, naročito kada radni dan nema kraja, kaže Branko Rusić. Smatra da su uloženi trud, energija i entuzijazam ono što odvaja uspeh od neuspeha, a za PSS otkriva šta još karakteriše njegov poslovni stav.

PSS:  Kompanija Antenall je već dobro poznata na regionalnom tržištu. Ipak predstavite našim čitaocima vašu kompaniju u nekoliko rečenica, kao i vašu poziciju u njoj.

U kompaniji Antenall radim već punih sedam godina, od kojih sam poslednje tri proveo na poziciji direktora prodaje. Znanje sam prvo morao da steknem u komercijali, gde sam zajedno sa kolegama stasavao. Kada je Antenall pre 15 godina osnovan, njegova osnovna delatnost bili su komunikacioni kablovi. A onda sam ja došao iz privatne firme koja je bila deklarisana kao sistem integrator. Tokom rada u svojoj firmi uočio sam niz nedostataka i propusta uvoznika i distributera, što mi je kasnije pomoglo u poslu. Sumirajući sve to, predložio sam da Antenall proširi postojeći portfolio bezbednosnom opremom, od alarmnih sistema, video‑nadzora, interfonskih sistema, pa sve do aktuelnih softvera. Danas Antenall ima bogat portfolio opreme koja se oslanja na slabu struju. Generalno pratimo globalne trendove i trudimo se da uvek budemo na visini zadatka. Iskreni smo i dosledni prema sistem integratorima i svim partnerima, nudimo dobra rešenja, sve u cilju da zadovoljimo krajnjeg korisnika. Ako želite da budete uspešni drugačije ne može.

PSS: U vreme kada nije lako poslovati, Antenall predstavlja retku kompaniju koja očigledno beleži dobre poslovne rezultate. Postoji li tajna vašeg uspeha i šta vašu firmu izdvaja od ostalih na regionalnom tržištu?

Tačno. Iz godine u godinu beležimo dobre poslovne rezultate, a dobar glas se daleko čuje. Nema tu neke velike tajne. Stvar je jednostavna. Dobra organizacija je imperativ svakog poslovanja, a uloženi trud, energija i entuzijazam su ono što odvaja uspeh od neuspeha. Neprekidno investiramo u naš posao, što nam se vraća kroz pozitivan bilans na kraju godine. Inače, u firmi je zaposleno trideset dvoje ljudi, koji obavljaju posao po resorima: prodaja, komercijala, distribucija oreme i projektno odeljenje (pri komercijali). Takođe imamo svoj servis i tehničku podršku. Uprkos tome što imamo dobar i uigran tim, važna je dobra procena saradnika i njihovih mogućnosti. Treba znati šta od svakog pojedinca može da se očekuje u skladu sa dobijenim zadacima, kako bi svako dobio priliku da pruži svoj maksimum. Napominjem da imamo i veliki lager u magacinu, u koji smo najsigurniji. Ali nam predstavlja i veliki finansijski teret.

PSS: Dugo godina ste prisutni na srpskom tržištu. Po vašem mišljenju, koje tržište u regionu je najteže osvojiti? A na kom tržištu očekujete dobre rezultate?

Na srpskom tržištu najviše radimo i ono je generalno najveće u regionu. Nažalost, vrlo su specifični uslovi rada kod nas, u odnosu na evropsko i američko tržište. Uvek nedostaje novca i sve se radi u poslednjem trenutku. Umesto blagovremenih narudžbina, uglavnom se kasni. Slično je i na ostalim regionalnim tržištima. Stoga smo odlučili da se prilagodimo uslovima koji su nam nametnuti. Preciznije, u Evropi se unapred planiraju poslovi i nije problem da se roba koja je naručena danas isporuči za tri meseca. Ovde je sasvim drugačije, sve je za juče, što izaziva prilično jake turbulencije u radu. Jednostavno, takvo smo tržište. Osim na srpskom tržištu, poslujemo i u Banja Luci, kao i u Podgorici, gde radimo zajedno sa partnerom iz Crne Gore. Nadamo se da će biti uspešno i ove godine.

PSS: Kako gradite odnose s budućim partnerima? Na koji način ih podržavate i da li organizujete edukativne prezentacije?

Saradnja sa pouzdanim partnerima siguran je način da preduzeće zadrži vodeću poziciju na tržištu. Trudimo se da budemo usko usmereni na sistem integratore. Nažalost, u Srbiji nema dovoljno ozbiljnih sistem integratora. Prilike su učinile svoje, a možda su i distributeri napravili takvu klimu. Nastojimo da ozbiljno nastupamo na tržištu i poštujemo sistem integratore, jer samo tako može da se uspostavi red i koriguju pozicije. Ne kontaktiramo direktno krajnje korisnike i ne bavimo se samo kupovinom i prodajom. Naš posao je kompleksan i podeljen je na segmente, što ga čini još zanimljivijim. Biramo uvek dobru opremu i redovno edukujemo sistem integratore, bez obzira na to da li je reč o većim ili manjim firmama. Oni moraju da imaju znanje i veštinu da investitore dobro upoznaju o svim detaljima. Ukoliko se investitori žale, siguran sam da su nedovoljno informisani. U stvari, krajnji cilj je da investitor dobije kvalitetno rešenje po povoljnoj ceni.

PSS: Postoji tendencija među proizvođačima i distributerima da istovremeno direktno prodaju opremu krajnjim korisnicima i sistem integratorima. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Da li to remeti odnose na tržištu i ako remeti, u kojoj meri?

Nažalost to je tačno. Odnose na tržištu diktiraju ozbiljni proizvođači. Pometnju na tržištu uneli su kineski proizvođači. To smo i mi radili na samom početku poslovanja, kao i svi veći distributeri. To pravi veliki nered i remeti odnose na tržištu. Međutim, na vreme smo se prilagodili. Shvatili smo da to vređa sistem integratore, izdigli smo se iz te priče i napravili novi koncept poslovanja. Bila je to vrlo hrabra odluka, jer je trebalo napraviti korektan odnos prema svima. Danas imamo odličnu dugoročnu saradnju sa sistem integratorima. Naravno, bilo je pokušaja i s njihove strane da rade direktno s brendom. Opominjali smo ih, ali i opraštali. Uglavnom, nastavićemo naš koncept u ime dugoročnog poslovanja. Nadam se da će pametne glave u Evropi nastojati da poprave taj trend.

PSS: Osim s partnerima, odnose morate da gradite i s konkurencijom. Da li postižete neke dogovore u interesu svih i kakvi su vaši međusobni odnosi?

Konkurencija je zdrava priča za poslovanje. Treba zaboraviti na sujetu i ozbiljno raditi posao. Svakako da nije dobar scenario prodati najjeftiniju robu korisniku. Vremenom se to vrati kao bumerang. Treba misliti na rentabilnost firme, a istovremo treba se dogovarati sa brendom o preporučenoj ceni opreme za krajnjeg korisnika, pa taj novac dalje klasifikoviti i rasporediti na distributera i sistem integratora, jer je to najbolje polazište da obezbedimo pravilnu raspodelu i budžet za sve učesnike u lancu. Mora postojiti jasna računica za sve, jer ako se to stalno remeti, svi ispaštaju. Žao mi je što trenutno ne uspevamo da se dogovorimo oko toga, a to je pitanje od interesa za sve nas. Mislim da se radi o sujeti i niskoj svesti pojedinaca.

PSS: Po Vašem mišljenju, da li krajnji korisnici daju prednost kvalitetu proizvoda ili su spremni na kompromise na štetu kvaliteta, pa tako i bezbednosti u celini?

Kao što sam na početku rekao, sve je pitanje dobre edukacije. Ukoliko ih sistem integratori dobro informišu i ukažu na sve prednosti, korisnici neće imati nikakvu dilemu. Mi se s naše strane trudimo da sistem integratorima omogućimo sva potrebna znanja.

PSS: Vaša firma je jedan od distributera kineskog proizvođača Hikvision. Kakva su Vaša iskustva u odnosu na ovog proizvođača?

Mi smo distributeri velikog kineskog proizvođača koji je visoko rangiran na globalnoj bezbednosnoj sceni. Smatramo da izuzetno ozbiljno radimo svoj posao, investiramo u opremu i imamo pravo da im ukažemo na propuste, ukoliko ih naprave. Trudimo se da kroz našu mrežu distribucije na najbolji način prezentujemo i plasiramo Hikvision opremu.

PSS: Najavljeno je da će od januara ove godine opremu moći da ugrađuju samo oni koji imaju licencu za to? Da li će to pomoći da se uvede red i podigne nivo profesionalnosti ?

Država mora da pomogne da se uvede red na tržištu uvođenjem licenci, što je najavljeno da će biti aktuelno od januara 2017. Na taj način ostaće ozbiljni igrači na sceni, a svi koji nisu spremni za utakmicu, treba da se povuku sa ovog tržišta. Nama nije interes da se dobra oprema loše ugrađuje.

PSS: 2017. je izborna godina u Srbiji. Kako procenjujete situaciju kad je reč o poslovanju firmi u sektoru obezbeđenja?

Mislim da će 2017. biti otežano poslovanje u svim sektorima, kao i svih prethodnih izbornih godina. Iako želim da budem odmeren u izjavama, neke stvari moram da kažem. U izbornim godinama građevinski sektor uglavnom stagnira, što će se direktno odraziti na naše poslovanje. Osnovno pitanje je kad će biti formirana vlada. Ukoliko to bude brže nego do sada, biće dobro. Jedno je sigurno, kada bi bilo manje politike u biznisu, svima bi bilo mnogo bolje.

PSS: Koje su vaše preporuke menadžerima koji teže da izgrade snažnu kompaniju?

Odavno je poznato da su svi lideri menadžeri, ali da svi menadžeri nisu lideri. Na samom vrhu osobina koje uspešan poslovan čovek treba da poseduje su profesionanost, istrajnost, odgovornost i naravno sposobnost da sebe analizirate što objektivnije. Menadžer treba da bude korektan i iskren, ali i da neguje timski rad. Bez toga i dugoročne razvojne strategije nema ni uspeha.

PSS: Na kraju, šta biste poručili čitaocima PSS magazina?

Ozbiljan poslovan čovek može samo da bude u trendu i nauči nešto novo iz specijalizovanog magazina poput PSS-a. Vaš magazin je poseban i po tome što se uvek može pročitati neki komentar i viđenje trenutne situacije u oblasti privatnog obezbeđenja. Nikada nije štura priča. Podržaćemo PSS magazin koliko je to u našoj moći.

Dragica Šipka

Dodajte novi komentar