GRAD IZ NAUČNO-FANTASTIČNIH FILMOVA

Na sateliskom snimku Zemlje noću ovaj grad je najsvetlija tačka. Smatra se najvećom urbanom površinom na planeti, a u njemu živi više od 35 miliona ljudi. Metropola novih tehnologija, umetnosti, arhitekture, mode, šopinga, muzeja, bašta, vrtova, hramova i neverovatnog noćnog života – Tokio. To je metropola koja se sastoji od 26 gradova, šest gradića i osam sela koji su se vremenom sjedinili. Danas se ovaj velelepni svetski centar prostire na više od 2.000 kvadratnih kilometara s dva lanca ostrva koji se protežu 185 kilometara od centra grada.

Osim što je jedan od najvećih gradova u svetu, Tokio izgleda kao da je sagrađen od lego kockica, jer su sve zgrade zbijene jedna do druge. S obzirom na veliki broj stanovnika, u gradu ima čak 15 miliona automobila.  Kažu da je to savršen spoj tradicije i inteligentnog grada.

Akihabara je deo grada koji mnogi opisuju kao naučno‑fantastičnu pijacu, jer se u njemu prodaju tehnički uređaji svih vrsta. Mnogobrojni posetioci dolaze kako bi videli šta će biti aktuelno u svetu najmanje dve godine kasnije. Međutim, veliki broj uređaja ne može se koristiti u svim zemljama sveta zbog načina na koji su napravljene i razlike u naponu. Stopa pismenosti u Japanu je stoprocenata, pa ne čudi činjenica što je ovo jedan od najinteligentnijih gradova na svetu opremljen kao u naučno-fantastičnim filmovima. U pojedinim restoranima rade roboti umesto ljudi, što mnogima u Evropi ne bi prijalo.

Bez obzira na tehnološke olakšice Japanci žive najčešće u malim stanovima veličine od 15 do 35 kvadrata. U Tokiju se nalazi najveći emiterski toranj na svetu, Sky Tokyo, koji je visok oko 623 metara, sa restoranima na 150 i 250 metara visine. 

Dodajte novi komentar