IZBEGAVAJTE HOTELSKI VAJ-FAJ

Brojni putnici hotele često biraju i po dostupnosti vaj-faj mreže, međutim TechRadar piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se po pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže.

Sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan vaj-faj adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobilni ili laptop računari odrađuju sa ostatkom sveta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posećivati, ne postoji segmentacija, a javni i hotelski vaj-faj ne koristi WPA.

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite. U „Kasperski labu“ zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za sajber kriminalce. S tim rečenim, jasno je da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih, a sve zavisi od implementacije mreže.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prenosioci ili izolovane imejl adrese i poruke, već potpuno preuzimanje onlajn identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Stručnjaci zato kao rešenje vide korišćenje VPN mreže, koja će enkriptovati promet. Svi koji se nalaze na putu treba da budu oprezni i barem da provere status firewall, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korišćenje 3G/4G mreže preko mobilnih uređaja. Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim vaj-faj mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rešenja nikako nisu i najbolja

Dodajte novi komentar