IZVOZ ORUŽJA IZ SRBIJE PREMAŠIO 800 MILIONA DOLARA

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Među deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput Jugoimporta-SDPR, Prvog partizana, Zastava oružja, Prve petoletke, ali i privatna preduzeća Partizan TECH d.o.o, Tehnoremont d.o.o, Uni Global d.o.o, Krupnik d.o.o, Eling A.D. i DLS Specijalni sistemi d.o.o.

  • Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom, što je uticalo i na porast izvoza naših proizvođača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 miliona dolara – rekao je državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su „krajnji korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije“.

  • Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti, kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van Evropske unije koji su pozvani da obučavaju druge zemlje u tim procesima – objasnio je Nikčević.

Dodajte novi komentar