KAKO TO RADE TAMO NEGDE

Vlada Velike Britanije je preduzela rigorozne mere kad je reč o sajber-bezbednosti. Uprkos svemu, napadi su sve učestaliji. Na meti su bukvalno sve kompanije, od velikih, preko srednjih do najmanjih preduzeća. Istraživanja nekih agencija ukazuju na podatak da je skoro polovina svih kompanija u Britaniji bila napadnuta bar jednom u poslednjih godinu dana, što je, kako tvrde stručnjaci za sajber bezbednost, zastrašujući podatak.

Niko nije pošteđen, ali najčešće stradaju one firme koje čuvaju lične podatke klijenata, tako da se procenjuje da je odnos između takvih firmi 51 odsto prema 37 odsto, u korist onih koje ne arhiviraju lične podatke klijenata.  Napadači ne biraju sredstvo, pa zloupotrebljavaju  imejl poruke, viruse ili zloćudne programe. Krajnji cilj je onesposobiti žrtvu i postići određeni cilj.

U prvoj polovini 2017. godine gotovo sedam od deset velikih preduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu je do sada identifikovalo nekakav proboj ili napad, sa prosečnim finansijskim gubicima koji se kreću od 20.000 funti, a u nekim slučajevima dostižu i milionske cifre.

Najpopularnije su  lažne imejl poruke upućene zaposlenom osoblju u kompaniji, s ciljem da otkriju lozinke i finansijske informacije, ili da otvore priloge sa opasnim sadržajem – a zatim virusima i zloćudnim softverom, kroz lažno predstavljanje određene organizacije na mreži i softverom za iznudu otkupa (ransomware).

Kompanije su uveliko već prepoznale razne zamke koje im pripremaju, ali vlada Velike Britanije nije oklevala da preduzme odgovarajuće mere. Naime, establišment je, uz podršku bezbednosne industrije, finansirala izradu „Cyber Essentials“ plana, koji je koncipiran tako da sadrži smernice o tome kako se zaštititi od ovakvih pretnji.

Takođe, vlada Velike Britanije se obavezala da investira 1,9 milijardi funti u zaštitu države od sajber napada, kako bi pomogla da Britanija postane mnogo sigurnije mesto za digitalno poslovanje.

Dugogodišnja strategija

Dužnost svake kompanija je da zaštiti podatke o korisnicima. Zato britanska vlada nudi besplatne savete, onlajn obuku i Cyber Essentials i Cyber Aware planove.

Istraživanje sajber napada predstavlja deo vladine petogodišnje Nacionalne strategije koja ima za cilj da transformiše sajber bezbednost ove zemlje. U okviru strategije, Vlada je nedavno otvorila novi Nacionalni centar za sajber bezbednost, (NCSC), u okviru GCHQ-a.

Jedan od glavnih ciljeva centra je povećanje rezilijentnosti sajber prostora u Velikoj Britaniji kroz saradnju i pružanje prilagođenih stručnih saveta organizacijama i preduzećima u svim sektorima privrede i društva Velike Britanije.

Siaran Martin, direktor Nacionalnog centra za sajber bezbednost, objasnio je:

  • Preduzeća u Velikoj Britaniji moraju da tretiraju sajber‑bezbednost kao glavni prioritet ukoliko žele da iskoriste mogućnosti koje u Velikoj Britaniji nudi dinamična digitalna ekonomska aktivnost. Većina uspešnih sajber‑napada nije preterano sofisticirana, ali je u stanju da načini ozbiljnu komercijalnu štetu. Pravilnim uspostavljanjem osnovne odbrane, preduzeća svih veličina mogu zaštititi svoj ugled, finansije i operativne kapacitete. Cyber Essentials, tehnički saveti o CiSP-u i redovno ažuriranje smernica na sajtu NCSC nudi velikim i malim kompanijama mogućnost da značajno smanje opasnost od potencijalnog napada.

Gde se Srbija nalazi kad je reč o sajber‑bezbednosti i koje mere preduzima, ostaje nam da saznamo od nadležnih. Ili, kao i uvek do sada čekamo da prvo mečka zaigra i pred našim vratima?! 

Dragica Šipka

Dodajte novi komentar