NOVI SISTEM ZA UZBUNJIVANJE U BEOGRADU

Projekat za postavljanje novih i zamenu postojećih sirena, ali i novog sistema za uzbunjivanje u celom Gradu Beogradu biće završen do kraja 2017. godine. Ovaj posao kreće od Obrenovca, a sve bi trebalo da bude završeno za godinu ili godinu i po dana, najavio je gradonačelnik Siniša Mali na svečanoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite.

 Beograd je pokazao u raznim situacijama, kao što su migrantska kriza i poplave u Obrenovcu, da ume dobro da odreaguje. Međutim, uočene su i neke manjkavosti sistema – naglasio je Mali, istakavši da prestonica preduzima razne aktivnosti kako bi u sličnim situacijama bila još spremnija.

Cilj je da Beograd postane najbezbedniji grad u regionu. U proteklom periodu mi smo formirali 11 jedinica civilne zaštite opšte namene. Više od 700 lica imenovano je za poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na teritoriji Beograda – ukazao je Mali, dodajući da su preduzete mere i za dogradnju sistema za javno obaveštavanje i uzbunjivanja stanovništva.

Nabavljena su i telekomunikaciona sredstva za efikasan rad Gradskog štaba za vanredne situacije. Načelnik gradskog sektora za vanredne situacije Rade Milošević podsetio je i da je formirano deset specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Do sada su u Beogradu organizovana četiri kursa osnovne obuke za 130 pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Oni su bili angažovani u evakuaciji od poplava, sanaciji klizišta i uklanjanju eksplozivnih sredstava – objasnio je Milošević. 

Dodajte novi komentar