ODAKLE NAS SVE GUGL POSMATRA

Internet koncern „Google“ do sada je znao sve o našem ponašanju dok smo na intenetu. Kome i šta pišemo, gde se trenutno nalazimo. Ali ubuduće, Gugl će sve više prodirati i u onaj deo sveta koji je dosad bio oflajn, ili smo bar tako mislili: sa ajfona i tableta širi se na satove i naočare, na automobile, frižidere, protivpožarne alarme i termostate.

Kompanija Gugl, naime, već zna šta nas interesuje i koje sajtove posećujemo (pretraživač), kome i šta pišemo (g-mail), gde se nalazimo (telefoni sa GPS Androidom). Uz pomoć nove kompanije („Nest“) i njenih uređaja, uskoro će znati i koliko grejemo stan i da li je u njemu izbio požar.

Pošto će Gugl softver ubuduće biti ugrađivan i u automobile, ovaj koncern će uskoro znati i kuda vozimo. Uz Gugl naočare, moći će čak i da vidi ono što mi gledamo. U novije vreme, Gugl je kupio i veći broj robotičkih kompanija, što znači da ćemo možda uskoro biti okruženi njemu poslušnim robotima.

Ukoliko mu pođe za rukom da preuzme i upravljanje umreženim „pametnim“ kućama, dominacija ovog giganta u našem dosadašnjem „oflajn svetu“ biće jednaka onoj koju trentuno ima na internetu. 

Dodajte novi komentar