PREPOZNAJTE NEŽELJENE DRONOVE

Svidelo vam se ili ne, dronovi su postali deo savremenog života. Od onih koji obavljaju minimalni broj funkcija, do letećih mašina koje neki koriste iz hobija, sve do profesionalnih bezbednosnih patrolera. Uglavnom dronovi se koriste za mnoge svrhe i mogu vrlo lako da naruše privatnost. Iz tog razloga u mnogim zemljama se uveliko donose novi zakoni koji se odnose na upotrebu dronova.

To nije samo pitanje lične privatnosti. Dronovi se zbog neograničene slobode kretanja često zloupotrebljavaju i koriste u kriminalne svrhe. Dronovi mogu da budu visoko u vazduhu, na zemlji ili u reci što daje novu dimenziju za špijunažu infrastrukture, ljudi i industrije.

Zbog toga je kompanija iz Teksasa Drone Labs ponudila proizvode koji detektuju neželjene dronove i koriste višestruku autentifikaciju koja može da vidi pretnje u vazduhu, zemlji i u vodi.

Pošto su ovo vrlo pokretljivi uređaji oni se mogu zloupotrebiti u zatvorima, a često ih koriste i provalnici za nadziranje određenih lokacija. Kriminalci i huligani, takođe, imaju bujnu maštu kad su u pitanju dronovi.

Jedinica za detekciju dronova može da vas upozori kada se dronovi nalaze u određenoj oblasti i šalje znak za uzbunu koji se usklađuje sa postojećim bezbednosnim protokolima. Jedinice su u paketu sa API koje otpremaju podatke koji mogu lakše da se iskoriste u sistemu. Tri ključna faktora vas opredeljuju za korišćenje dronova. Ukoliko je kriminal u zamahu u nekoj oblasti, zatim u slučaju ličnih bezbednosnih potreba i terorističkih pretnji. Kompanija Drone Lab je prepoznala ove potrebe među bezbednosnim kompanijama i vladinim agencijama koje traže zaštitu od ovog novog oblika pretnji.

Drone Labs nije jedina kompanija koja koristi ove proizvode, ali tvrdi da je jedina kompanija koja proizvodi sisteme zaštite od dronova u komercijalne svrhe, a da imaju audio-radio frekvenciju, video, termalni i standardni radar. Detekcija na osnovu video-frekvencije testirana je uspešno na udaljenosti od jednog kilometra, a u budućnosti će biti moguća i na većoj udaljenosti. Ova kompanija tvrdi da je najveća potreba za ovim uređajima u Severnoj Americi i Evropi, gde se i najviše ulaže u bezbednosne sisteme, tako da su njihove procene da će sistem za detekciju dronova uskoro biti integralni deo bezbednosnih rešenja.

Dodajte novi komentar