Privatnost “pod lupom“

Stručnjaci za bezbednost u oblasti informacionih tehnologija nedavno su obelodanili da „Gugl“ prati lokacije  i korisnika Androida koji su isključili opciju pružanja lokacijskih usluga. Naime, ovaj način prikupljanja podataka narušava privatnost korisnika i mogao bi biti opasan.

Od početka 2017. godine „Gugl“ prikuplja podatke  o lokacijama svih modernih uređaja koji rade na Android operativnom sistemu. Iako ovo ne predstavlja veliku novinu, opasnost koju su stručnjaci za bezbednost primetili je da „Gugl“ to radi čak i kod onih korisnika koji imaju isključenu opciju lokacijskih servisa, odnosno kojima ci-pi-es nije aktivan.

Umesto praćenja preko lokacije, „Gugl“ prati uređaje koje pokreće njegov mobilni operativni sistem na temelju njihove lokacije prema mobilnim antenama i tornjevima. Zapravo podaci se dobijaju na temelju podataka s više mobilnih antena  u čijoj se blizini nalaze korisnici, tako da su podaci o lokaciji nepogrešivi.

Iako „Guglova“ pravila ponašanja uključuju različite načine prikupljanja podataka, u tim pravilima se ne spominje da će se podaci o lokacijama prikupljati i kada su isključeni lokacijski servisi, kao i kada uređaj nema ili ne koristi SIM karticu

Dodajte novi komentar