SAČEKAĆEMO, NAVIKLI SMO....

Šta nam je ostavila prethodna godina u nasleđe?! Ništa specijalno, osim zebnje od globalne najezde nesigurnosti. „Bregzit“ i trampotres“ bili su najveći šokovi sa neočekivanim posledicama, koji se prelivaju i na sve ostale države.  Stoga se i nameće pitanje kako su tako dve racionalne i pragmatične nacije podlegle demagogiji i izabrale nešto što se smatra lošim za sopstvene i nacionalne interese. Komplikovani britanski razvod o Evropske unije koštaće ostrvljane, prema nekim procenama, od 20 do 60 milijardi evra. Na prvi pogled, U Vašingonu nova politička elita smenjuje staru, ali reč je o nečem mnogo većem. Američke institucije su počele da „otkazuju“ i upravo Trampov trijumf može da bude početak najave zalaska američke imperije.

Ipak, biće turbulentno i u Evropi već  početkom ove godine. U martu su izbori u Holandiji, gde napreduju desničari, a samo mesec dana kasnije održavaju se predsednički izbori u Francuskoj, gde može da pobedi Mari le Pen. Šta ako na izborima za Bundestag ostane uzdanica Evropske unije Angela Merkel ili na vanrednim izborima u Italiji pobedi komičar Bepe Grilo i odmah raspiše referendum o izlasku iz Eu? I tako redom......

U središtu pažnje srpske javnosti su, takođe, novi izbori. Ne znam koji po redu. Valjda tako treba. I u prethodnim godinama većina firmi poslovala je na rubu propasti.  Da li će im optimizam uliti nova vlada, novi premijer, ili novi predsednik države?! Sačekaćemo da vidimo rezultate izbora. Navikli smo mi da čekamo. Ne lipši magare do zelene trave.

Vidite, Evropa je svima nametnula koncept koji javno švercuje kao liberalizam u ekonomiji. Ako to znači da totalnu vlast ima onaj ko ima finansijsku moć i radi šta hoće, onda je jasno što Evropa želi da bude jedna banka, koja samo jednim pritiskom na dugme na nekoj velikoj svetskoj berzi za dve sekunde prenese trista miliona evra, bez poreza u Bangkok i tamo otvori  firmu u kojoj će raditi maloletna deca, bez plate, a za to vreme njihov gazda će otpustiti 10.000 radnika u Evopi, jer mu se ne isplati da ih plaća. Tako nestaju socijalne države. Ali ovog puta koncept im se rasklimatao. Valjda nisu računali na „bregzit“  i „trampotres“.

Ovako loše stanje na globalnoj sceni ne može da mimoiđe ni jednu delatnost,  pa ni sektor privatnog obezbeđenja?! Ove godine srpski bezbednjaci očekuju da država konačno reši pitanje licenciranja. Sačekaćemo i to da vidimo. Obećanja stoje, ali  ne zaboravite - nova vlada, novi potezi. Živi bili pa videli šta će nas snaći u srećnoj novoj 2017. godini.

 

Gl. urednica

Dragica Šipka  

 

Dodajte novi komentar