ŠTA JE INTERNET STVARI (IoT)?

Internet stvari je trenutno veoma popularna tema među ljudima iz sveta tehnologije. Ali IoT nije nov koncept. Ova kovanica prvi put je upotrebljena 1999. godine, na vrhuncu „dot-com balona”, da bi se opisala mreža na koju će biti povezane sve stvari (izvorno zamišljeno, pomoću RFID tehnologije). Dakle, realizacijom ovog koncepta, vaš frižider bi bio povezan na mrežu, a takođe bi bio u stanju da donosi zaključke šta vam je od hrane potrebno i da je poručuje umesto vas.

A onda je usledilo pucanje dot-com balona i priča o povezivanju svih stvari je zamrla. Međutim, u pozadini, mrežne tehnologije nastavile su da se usavršavaju. 3G, a zatim i 4G mobilne mreže, sada vam omogućavaju da gledate video na telefonu. U kancelarijama i domovima raspolažete brzinama od 20 Mbps, zatim 120 Mbps, 200 Mbps i više. Ali, na šta iskoristiti sav taj protok?

S druge strane, mrežne tehnologije postale su manje, jeftinije i ekonomičnije u pogledu resursa. Sada možete koristiti mnoge uređaje preko mreže, zatim naručivati robu iz trgovine. I sve to samo jednim pritiskom na dugme. Taj frižider povezan na internet više ne zvuči tako blesavo.

Šta, dakle, čini IoT? U suštini, bilo koji uređaj koji komunicira preko mreže, žičane, wi-fi ili mobilne. Sada već ne zvuči tako komplikovano, zar ne

KAKO UPRAVLJATI SVIM INFORMACIJAMA?

Verovatno najveći izazov vezan za IoT u oblasti bezbednosti je kako upravljati svim tim informacijama. Mi sada imamo situaciju u kojoj je sve više uređaja povezano na mrežu, ali činjenice je da svi oni trenutno rade u „informacionom silosu“. Ne postoji standardni protokol za komunikaciju kontrole pristupa i video-sistema, ili sistema za video‑menadžment i sistema za upravljanje objektom.

Nekoliko kompanija kao što su Google (svojim Brillo OS-om i Weave protokolom) i Samsung (ulaganjem u SIGFOX) predstavile su modele za IoT standarde komunikacije, ali baš kao u ranim danima ethernet umrežavanja, sve one se međusobno nadmeću za poziciju jedinog pravog standarda.

Međutim, dok proces uspostavljanja IoT standarda sporo napreduje, menadžeri bezbednosti se suočavaju sa pitanjem „kako upravljati svim ovim podacima“? Zbog toga će integracija biti ključni segment IoT-a u bliskoj budućnosti. Integrisanje svih ovih različitih sistema u jedan sistem, kojim će moći da se upravlja.

Radi se o sposobnosti prevođenja sa različitih jezika. Na sreću, postoje softverski moduli za integraciju sa jednim korisničkim okruženjem, preko koga možete upravljati svim sistemima.

IoT u FIZIČKOJ BEZBEDNOSTI

Koncept IoT u fizičkoj bezbednosti zapravo i nije potpuno nov, jer približavanje IoT svetu bezbednosti traje već neko vreme. Novo je samo ime ’internet stvari’.

Kao što je poznato, kamere za nošenje (BWV – Body Worn Video) imaće veoma važnu ulogu u oblasti bezbednosti, posebno u kontekstu interneta stvari.

Danas postoje bežične kamere za nošenje, pomoću kojih možete da šaljete strim sa bilo kog mesta sa wi-fi vezom, bez troškova kablovskih mreža i instalacija. Ali kuda idu bežične mreže?

Sa 5G mobilnim umrežavanjem, imaćete pristup brzinama do 10 gigabita u sekundi. Moći ćete  lako da šaljete strim sa kamere za nošenje sa bilo kog mesta ako pristupite 5G mreži. Čak i fiksne bezbednosne kamere moći će da koriste ovu tehnologiju, preko ugrađenih kapaciteta za povezivanje na 5G mreže.

Mreže pete generacije i nisu tako daleko, budući da je testiranje već u toku, a prvo puštanje u rad 5G mreža očekuje se između 2017. i 2020. godine.

Dodajte novi komentar