VIDEO-NADZOR U UČIONICI

Radi poboljšanja bezbednosti učenika u 188 osnovnih i srednjih škola, u glavnom gradu je postavljen video-nadzor, dok u 175 obrazovnih ustanova postoje školski policajci. Ima i škola koje, na osnovu odluke Saveta roditelja, angažuju i privatno obezbeđenje koje se posebno plaća. Međutim, nije jasno definisan nijedan propis koji dozvoljava ili zabranjuje postavljanje video-nadzora za vreme trajanja časova.

Incident koji se pre nekoliko godina dogodio u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, kada je učenik na času gađao profesorku, a koji je zabeležen kamerama postavljenim u učionici, otvorio je pitanje da li je dozvoljeno postavljanje video-uređaja u učionicama. Do nedavno uobičajena praksa je bila da se u većini škola video-kamere postavljaju u hodnicima, na ulaznim vratima i u dvorištu, kako bi se poboljšala bezbednost učenika. One su uglavnom povezane sa operativnim centrima u policiji, odakle se kontroliše situacija tokom nastave. Međutim, u ovoj gimnaziji je u projektu rekonstrukcije škole bilo predviđeno da se kamere postave i u učionice.

U mnogim školama se razgovaralo o uvođenju video-nadzora u učionicama, ali se nisu složili ni nastavnici, ni đaci, a ni roditelji, pa se odustalo od te ideje. U Forumu srednjih stručnih škola Beograda ističu da se postavljanje kamera u učionice osnovnih i srednjih škola nikako ne sme kršiti privatnost učenika, niti se snimci mogu koristiti u bilo koju svrhu, bez saglasnosti učenika i roditelja. Međutim, ostaje sporno pitanje zašto nije donet zakon koji reguliše ovu osetljivu oblast ili svaka škola treba da uvodi video-nadzor po sopstvenom nahođenju, jer država nije donela jasna pravila igre, bez obaveze da nekom polaže račune

Dodajte novi komentar