ZAJEDNIČKA FIRMA U OBLASTI ODBRAMBENE INDUSTRIJE

Zoran Đorđević naglašava da je do tog, za Srbiju veoma važnog aranžmana, došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku.

Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane (PVO) tipa “buk” i avione “mig 29”, s tim što će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević po povratku iz Minska

Reč je o dva diviziona sistema „buk“ i osam „migova 29“, koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine. Time će, uz rusku donaciju „migova 29“ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan.

  • Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuvali te tehnoligije već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije. Moguća je saradnja sa FAP-om – rekao je Đorđević.

Ministar smatra da postoje velike mogućnosti za saradnju, kada je reč o remontu i modernizaciji raznih sistema naoružanja ruskog porekla.

  • S druge strane, oni su zainteresovani za raketna goriva i još neke proizvode naše namenske industrije. Takođe, postoji inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-beloruskih firmi iz oblasti odbrambene industrije, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim, kao što su Rusija i države Evropske unije – objasnio je Đorđević.

On ističe da će detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biti razmatrani od maja 2017, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane. Takva tela već postoje, kada je u pitanju saradnja sa drugim državama.

  • Sa Belorusijom ćemo razgovarati i o nabavci čuvenih sistema S-300. Reč je o verzijama S-300 V i S-300 PG, kojima oni raspolažu. Oni jesu i biće tema naših razgovora, ali, da li će biti deo naoružanja vojske Srbije, zavisi od daljih detaljnih analiza i dogovora – dodao je Đorđević.

Kada je reč o ruskoj donaciji vojne tehnike, Đorđević očekuje da će šest „migova 29“ uskoro biti na aerodromu u Batajnici.

  • Svi ugovori su potpisani, očekujem da će avioni u Vazduhoplovnom remontnom zavodu Moma Stanojlović biti u martu, najkasnije u aprilu – procenio je ministar.

Govoreći o isporuci tenkova i izviđačkih oklopnih vozila, ministar je kazao da će oni biti isporučeni kada odluči ruska strana. 

Dodajte novi komentar