ZAŠTO BAŠ HD?

HD tehnologija se sve češće koristi na tržištu bezbednosti. Stručnjaci za HD tehnologiju smatraju da o knjoj treba voditi računa prilikom planiranja i izrada specifikacija za CCTV ili IP sistem

Pre samo dve godine HD (High Definition) kamere su bile specijalizovani CCTV uređaji, koji su zbog visoke cene bili nedostupni velikom broju krajnjih korisnika. Mnogo više je bilo onih koji su smatrali  da HD kamere nisu namenjene širokom tržištu i da ne mogu biti alternativa standardnim CCTV kamerama. Međutim, nedavno se mnogo toga promenilo, naročito onda  kada je odnos cene i performansi full HD kamera dostigao cenu koja je bila povoljnija krajnjim korisnicima. Oni koji su sumnjali da će HD ući u širu upotrebu postavljali su pitanje  - zašto baš HD? A danas se može postaviti pitanje: a zašto da ne HD? Mnogi krajnji korisnici danas insistiraju na dobrom kvalitetu slike koju imaju na HD televizorima. Bez sumnje, HD tehnologiju odlikuje veliki broj piksela, što nije odlika klasičnih CCTV kamera, koje imaju manje piksela po slici od kamera koje postoje u najnovijim mobilnim telefonima. 

Full HD ili standardna kamera?

U zavisnosti od vidnog polja Full HD slika od 1920 x 1080 piksela može da zameni četiri do pet standardnih kamera,  daje efekat koji je u skladu sa učinkom. To znači da za nadzor velikih prostora treba instalirati veći broj kamera na različitim lokacijama u okviru istog vidnog polja, da bi se dobio kvalitet i rezolucija slike full HD kamere. Treba imati u vidu da je samo ovaj primer dovoljno jak argument  za izbor full HD umesto standardne CCTV kamere, da ne govorimo o drugim prednostima. Naravno, izbor kamera pre svega određuje specifičnost aplikacije. Navešću još jednu značajnu prednost. Kada treba da se analiziraju događaji nakon nekog incidenta, snimci visokog kvaliteta se dobijaju  preko HD kamere rezolucije od 4 megapiksela.

Prednosti zumiranja

Visoka definicija ima opciju uvećanja slike i jasno zumiranje detalja, koje standardna kamera ne može da ostvari. Dodatna prednost full HD kamere je funkcija za detekciju lica, koja omogućava kameri da prepozna prisustvo jednog ili više lica na slici. U takvim situacijama kamera optimizuje fokus, tj. funkcije kontrasta i pozadinskog osvetljenja, tako da se dobija jasna slika svakog lica, bez obzira na jačinu pozadinskog osvetljenja. Osim pomenutih prednosti u odnosu na klasične kamere, HD kamere imaju ugrađenu funkciju video-analitike, koja joj omogućava posebno programiranje za potrebe prepoznavanja specifičnog ponašanja ljudi na nadziranom prostoru. 

Dodajte novi komentar