ZGRADA JE NAJPAMETNIJA

Kada smo započeli, a činilo se jednostavnu, potragu za informacijama o zgradi u Balkanskoj 2, rekli su nam da je naziv „pametna zgrada“ frankenštajnovski izraz koji su izmislili novinari. I bili smo spremni da zgradu, koja će štedeti energiju i korisnicima olakšavati život na razne načine, više ne nazivamo „pametna zgrada“, ali se ispostavilo da je u celoj priči zgrada najpametnija.

Sve što vam možemo reći o njoj čini skup vesti iz novina i sa interneta, što nije bila naša namera. Elem, niko od odgovornih ne želi o ovoj temi da razgovara. Kao da je u pitanju „vruć krompir“ prebacuju odgovornost od autora objekta, preko projektanta do investitora gradnje i najzad do isporučioca opreme. Kada se ne zna ko pije, a ko plaća, teško je ispostaviti račun, ali i napisati običan tekst.

I još jedna bitna stvar. I da smo uspeli da saznamo kada će biti završena gradnja, asfaltirana pristupna saobraćajnica podzemnoj garaži, koji su slični objekti kod nas, njihove karakteristike i koliko su ovakve zgrade rasprostranjene u inostranstvu, ne bismo mogli da napišemo ni reč o obezbeđenju. Bar su nam tako rekli. Nije da smo hteli da saznamo iznad kojih vrata će stajati koja kamera, već tek nešto o tehnici koja će biti korišćena, tipu kamera, kontroli pristupa i slično.

I na kraju vam možda ostaje malo nejasno kakva je to zgrada i ko će je koristiti, pošto nije poznato da li će se stanovi u njoj prodavati ili samo izdavati na određeno vreme. To ćemo saznati kada bude završena... 

Dodajte novi komentar